Ana Sayfa Güncel HER ÜÇ İNŞAAT MÜHENDİSİNDEN BİRİ İŞSİZ

HER ÜÇ İNŞAAT MÜHENDİSİNDEN BİRİ İŞSİZ

1153
0

HER ÜÇ İNŞAAT MÜHENDİSİNDEN BİRİ İŞSİZ

İnşaat Mühendisleri Odası, meslektaşlarının çalışma koşullarını, istihdamını, yaşam şartlarını ve mesleğin durumunu hazırladığı araştırma raporuyla belgeledi: Her üç inşaat mühendisinden biri işsiz, gençlerde ise bu oran yüzde 50

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), ülkede meslektaşlarının çalışma hayatındaki koşullarını, sorunlarını, yaşam şartlarını; hazırladığı ‘TÜRKİYE`DE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ GERÇEĞİ: İŞ, İSTİHDAM VE İŞSİZLİK RAPORU’ ile açıkladı.

4.047 inşaat mühendisinin cevaplarının değerlendirildiği araştırmanın raporuna göre, inşaat mühendisleri işsizlikle boğuşuyor, mühendis asgari ücretinin altında çalıştırılıyor, uzun mesailere maruz kalıyor, geleceğe umutsuzlukla bakıyor. Pandemi koşulları daha da zorlaştırırken her iki genç inşaat mühendisinden biri işsiz durumda.

Raporda başlıklar şu şekilde:

Her üç inşaat mühendisinden biri işsiz

Türkiye’de son yıllarda sayısı hızla artan inşaat mühendislerinde işsizlik oranı yüzde 28,2. Bu oran kadın mühendislerde yüzde 47, 35 yaş altındaki inşaat mühendislerde ise 48,3. Yani iki genç inşaat mühendisinden biri ve iki kadın mühendisten biri işsizlikle boğuşuyor.

İşsiz inşaat mühendislerini yüzde 52,1’i iş arama umudunu da kaybettiğini belirtiyor.her üç inşaat mühendisinden biri işsiz

İnşaat mühendislerinin yüzde 27,5’i asgari ücretin altında çalışıyor

İnşaat mühendislerinin yüzde 47,8’i mühendis asgari ücretinin yani 4.200 TL’nin altında çalışıyor. Yüzde 27,5 ise asgari ücretin yani 2.825 TL’nin altında çalışıyor.

İnşaat mühendislerinin yüzde 64,4’ü kendisinin ve ailesinin ortalama giderlerini ya karşılayamadığını ya da karşılamakta güçlük çekmekte olduğunu belirtiyor.

Düşük ücretler nedeniyle birçok mühendis borçlu biçimde yaşamını sürdürüyor. Mühendislerin yüzde 58,9’u gündelik yaşamın devamı için ‘borçlanmak durumunda kalıyorum’ derken, her iki mühendisten biri kredi ödüyor.

Özel sektörde çalışan inşaat mühendislerinin yüzde 57,5’i, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen haftalık 45 saat limitin üstünde çalışıyor. Mühendislerin yüzde 36,3’ünün haftalık çalışma süresi 50 saatin üzerinde.her üç inşaat mühendisinden biri işsiz

Pandemide koşulları daha da kötüleştirdi

Covid-19 pandemisinde özel sektörde çalışan mühendislerin, yüzde 37`si hak kaybı yaşadı. İnşaat mühendislerinin yüzde 33,2`si ücretsiz izne çıkarılırken, yüzde 26,6`sının ücretleri düşürüldü, yüzde 19,6`sı ise işten çıkarıldı.

İnşaat mühendislerinin yüzde 79,2`si gelecek için kaygılı. Gelecek kaygısı kadın ve genç mühendislerde daha yüksek. Mühendislerin yüzde 65,4’ü yurt dışına gitmek istiyor. Bu oran 35 yaş altı mühendislerde yüzde 82,3.

Mühendislerin gelecek kaygısı duydukları konuların sıralaması; yeterli ücret alamama (yüzde 32,5), işten çıkartılma (yüzde 32,1), düzenli ücret alamama (yüzde 14,5), işyerinin kapanması (yüzde 14,4) ve meslek dışı işlerde çalıştırılma (yüzde 5,8) şeklinde.

‘Bu gidişatı değiştirmek zorundayız’

İMO’nun raporunu değerlendiren Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş şunları söyledi:

Meslektaşlarımız, ülkede emeğiyle geçinen herkes gibi çok zor günler yaşıyor. Ülke varlıkları Saray rejimiyle yok edilirken bize kalan iş güvencesinin olmadığı, işsizlikle sınanan, sonu görünmeyen mesailerle, insanca yaşam koşullarını yok sayan düşük ücretlerle şekillenmiş bir yaşam oluyor maalesef. Pandemide patronlara teşvikler yapıldı, çalışanlar ücretsiz izne çıkarıldı. Yeni mezun olan meslektaşlarımız geleceğini farklı ülkelerde arıyor. Bu gidişatı değiştirmek zorundayız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz