Ana Sayfa Sözlük Palplanş Duvar-Levha Kazık nedir?

Palplanş Duvar-Levha Kazık nedir?

468
0

Palplanş Duvar -Levha Kazık Sistemleri nedir?

Palplanş; özel formlu çelik yapı profilleridir. Bu profiller birbirlerine bitişik olarak ve kenetli bir şekilde toprak zemine hidrolik çekiçler vasıtasıyla çakılır ve palplanş perdelerini oluştururlar. Palplanş perdeler birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir. Fakat en yaygın kullanım amacı, kazı alanlarında muhtemel göçükleri önleyerek güvenli bir kazı alanı sağlamaktır.

Palplanş uygulamaları kalıcı ve geçici olabilirler. Kalıcı uygulamalarda palplanş profilleri, kalıcı dayanma yapıları olarak toprakta bırakılırlar. Geçici uygulamalarda ise profiller uygulamanın ardından “vibrodriver” adı verilen hidrolik titreşimli makinelerle, daha sonra tekrar kullanılmak üzere sökülür ve kazı alanından taşınırlar.

Palplanş profillerinin üretiminde başlıca iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar, sıcak haddeleme ve soğuk biçimlendirmedir. Bu iki yöntemin arasındaki en önemli fark, üretilen profillerin kenetlenme ve geçirgenlik seviyeleridir. Sıcak haddelenmiş çelik profiller, soğuk biçimlendirme kullanılarak üretilen profillere oranla daha sıkı bir kenetlenme sağlamakta ve daha düşük geçirgenliğe sahip olmaktadır. Ayrıca sıcak haddelenmiş çelik profiller genelde daha büyüktür ve soğuk biçimlendirilmiş çelik profillere göre daha geniş bir dayanım aralığına sahiptirler. Fakat sıkı bir kenetlenme ve düşük geçirgenlik, her zaman tercih edilmeyebilir.

PALPLANŞ DUVAR- LEVHA KAZIK SİSTEMLERİNİN MONTAJI

Kurulumdan önce kazıkların düzgünlüğü, çatlakları ve birbirine kenetlenen bileşenlerin bütünlüğü açısından dikkatlice incelenmelidir.

Sürüş dikkatli bir şekilde izlenmeli ve yığın toprağa nüfuz etmeyi bırakırsa bir sonraki yığına geçmeden önce derhal durdurulmalıdır. Bazı durumlarda, birden fazla bitişik kazık tasarım derinliğine nüfuz edemeyecektir. Bu noktada ya kısmi kazı yapılarak ya da su jeti kullanılarak engelin kaldırılmasına çalışılmalıdır. Kabul edilebilir sayıda ‘yetersiz çakılmış’ palplanş mevcuttur, ancak bu, özel tasarım gereksinimlerine göre değişecektir.

Levha yığınlarının sürüş sırasında dikey bir düzlemden sapma ve bunun yerine yanlara doğru eğilme eğilimi vardır. Bunun nedeni toprak içinde sapma görevi gören engellerle karşılaşılmasıdır. Buna karşı koymak için kılavuz kontrolleri kullanılmalıdır.

Tekniklerden biri panellere kazık çakmaktır. Bu, iki kazık panelinin her iki ucunda kısmen veya tamamen nüfuz edecek şekilde iki kazık atmayı ve sürmeyi içerir. Bu nedenle panel, son konumlarına doğru sürüş sırasında ‘ayrılmış’ kazıklar tarafından desteklenir. Uçta kalan çift daha sonra bir sonraki panelin desteğini oluşturur.

Başka bir teknik, sürüş sırasında levha yığınlarını desteklemek ve konumlandırmak için sehpalar ve perdeler kullanmaktır.

Titreşimli çekiçler genellikle levha kazıkların kurulumunda kullanılır, ancak toprak çok sert veya yoğunsa darbeli çekiç de kullanılabilir. Titreşimin sorun teşkil ettiği bazı bölgelerde levhalar hidrolik olarak zemine itilebilir.

Palplanş uygulamasının yüksek bir başarıma sahip olabilmesi için; uygulamanın yapılacağı zemin, gömme derinliği, perdenin maruz kalacağı basınç seviyeleri ve daha birçok değişkeni göz önünde bulundurarak uygun profil tipinin ve kullanılacak ekipmanın titizlikle belirlenmesi gerekmektedir. Palplanş, hızlı ve ekonomik çözümler sunabilen modern bir yapı teknolojisidir ve bu özellikleri dolayısıyla popülaritesi gittikçe artmaktadır. 

PALPLANŞ DUVAR- LEVHA KAZIK SİSTEMLERİNİN STATİK HESABI

PALPLANŞ Perde duvarların statik hesabını StruBIM Embedded Walls Yazılımı ile yapmanız mümkündür.

StruBIM Embedded Wall Yazılımı ile İksa yapılarınızın analizini ve tasarımını yapabileceğiniz çeşitli modüller bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz